Djokovič zavŕšil víťazný hetrik ako prvý hráč v Open ére

27.01.2013 Celý región

Melbourne 27. januára (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal štvrtýkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Dvojnásobný obhajca titulu si vo finále ako nasadená jednotka poradil s trojkou "pavúka" Britom Andym Murraym za 3:40 h v štyroch setoch 6:7 (2), 7:6 (3),, 6:3 a 6:2.

Djokovič je vôbec prvým hráčom v Open ére, ktorý na Australian Open zavŕšil víťazný hetrik. Tri tituly za sebou sa u protinožcov doposiaľ podarilo dosiahnuť iba dvom mužom - Jackovi Crawfordovi (1931-1933) a Royovi Emersonovi, ktorý dokonca triumfoval päťkrát v rade (1963-1967) a je rekordným šesťnásobným šampiónom Australian Open.

Djokovič, ktorý prvýkrát vyhral v Austrálii v roku 2008, získal v nedeľu svoj celkovo šiesty grandslamový titul. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu obhájil 2000 bodov z vlaňajška, z Melbourne si odnáša prémiu 2,430 milióna austrálskych dolárov. Počtom titulov na Australian Open sa vyrovnal Američanovi Andremu Agassimu a Švajčiarovi Rogerovi Federerovi. Murray nevyužil šancu stať sa prvým tenistom v Open ére, ktorý po zisku premiérového grandslamového titulu vyhrá hneď ďalší turnaj veľkej štvorky.

Slabšie druhé podanie

Vlaňajší šampión US Open doplatil na slabšie druhé podanie a prílišnú opatrnosť pri kľúčových výmenách. Pre Murrayho to bolo už tretie neúspešné finále na Australian Open. V roku 2010 prehral s Federerom, pred dvomi rokmi práve s Djokovičom. Doposiaľ posledným britským víťazom Australian Open bol v roku 1934 Fred Perry. Turnajová trojka v melbournskom finále mužskej dvojhry naposledy zdolala nasadenú jednotku v roku 1983, keď Mats Wilander pokoril Ivana Lendla - terajšieho Murrayho trénera.

Úvod zápasu medzi Djokovičom a Murraym poznačila nervozita, obaja hráči robili priveľa chýb. Srb nevyužil za stavu 3:2 štyri brejkbaly, v siedmom geme nepremenil piaty a tak prišiel na rad tajbrejk. V skrátenej hre jasne dominoval Murray, ktorý si po dvoch minibrejkoch vybudoval rozhodujúci náskok 4:0. Brit profitoval aj z toho, že Djokovičovi odišlo prvé podanie i forhend.

Djokovič si podržal podanie

Na začiatku druhého dejstva mal Murray k dispozícii tri brejkbaly, no Djokovič si podržal podanie a jeho výkon išiel v ďalších minútach nahor. Srb začal hrať agresívnejšie, vychádzali mu jeho obľúbené bekhendy po čiare. Väčšia aktivita mu priniesla úspech v tajbrejku. Kľúčový moment prišiel za stavu 2:2, keď Murray pred druhým podaním išiel zdvihnúť z kurtu vtáčie pierko, následne stratil koncentráciu a spravil dvojchybu. Djokovičovi potom vyšli dve kvalitné podania a náskok 5:2 už z rúk nepustil.

Srb sa dostal na koňa a od začiatku tretieho setu bol na kurte lepším hráčom. Za stavu 4:3 vďaka sérii riskantných úderov po prvý raz v zápase prelomil Murrayho podanie a následne spečatil zisk setu čistou hrou. Britovi prestalo fungovať prvé podanie, pri dlhých výmenách od základnej čiary mu chýbala väčšia trpezlivosť. Vo štvrtom sete si v pohode hrajúci Djokovič po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:1 a zápas už s prehľadom dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Muži - dvojhra - finále:
Novak Djokovič (1-Srb.) - Andy Murray (3-V. Brit.) 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2

Po skončení duelu si Djokovič hlasno zakričal

Po skončení duelu predviedol Djokovič fanúšikom tanečnú kreáciu, išiel sa zvítať so svojím tímom na čele s trénerom Vajdom a hlasno si zakričal raz, dva, tri.

"Vyhrať v Melbourne tretíkrát za sebou je neuveriteľný pocit. Australian Open je po dnešku definitívne mojím najúspešnejším a najobľúbenejším grandslamovým turnajom. Tento kurt v aréne Roda Lavera jednoducho milujem. Andymu Murraymu gratulujem k postupu do finále a k skvelým dvom týždňom. V ďalšom priebehu sezóny mu želám len to najlepšie. Dúfam, že spolu odohráme ešte nejeden skvelý zápas. Veľkú zásluhu na mojom triumfe ma môj tím. Sú to skvelí ľudia, ktorí sú vždy so mnou, podporujú ma a pomáhajú mi. Zaslúžite si túto trofej rovnako ako ja. Vďaka patrí aj riaditeľovi Australian Open Craigovi Tileymu a celému organizačnému tímu. Ste skvelým príkladom, ako sa dá zorganizovať fantastický turnaj," povedal Djokovič v slávnostnom príhovore po prevzatí cennej trofeje z rúk Andreho Agassiho.

Murraym zložil "Nolemu" kompliment. "Blahoželám Novakovi, ktorý dokázal v Melbourne to, čo málokto. Vyhrať trikrát v rade Australian Open sa v minulosti podarilo iba dvom tenistom, to iba podčiarkuje fakt, že je viac ako zaslúženým šampiónom. Veľký podiel na tomto úspechu má jeho tím, ktorý dlhé roky odvádza skvelú robotu. Veľká vďaka patrí fanúšikom, ktorí vytvorili fantastickú atmosféru. Nemôžem zabudnúť ani na môj tím a riaditeľa Australian Open Craiga Tilyeho, ktorý vždy dokáže pripraviť skvelý turnaj so skvelými podmienkami pre všetkých hráčov. Už sa teším na budúcoročný Australian Open."

Vajda po hetriku Djokoviča: Noleho prebudil zápas s Wawrinkom

Hetrik srbského tenistu Novaka Djokoviča na grandslamovom Australian Open sa podľa slov jeho slovenského trénera nerodil ľahko. Mariánovi Vajdovi bolo v melbournskom finále najťažšie na začiatku druhého setu, keď "Nole" prehrával pri vlastnom podaní 0:40. Škót Andy Murray vyhral úvodný set v tajbrejku a dostal svetovú jednotku pod tlak.

"Novak začal nervózne, v prvých dvoch setoch nehral najlepšie. Ešte nikomu v Open ére sa nepodarilo trikrát za sebou vyhrať Australian Open a to ho akoby trochu zväzovalo, bol pod tlakom. Celkovo tá hra nebola celistvá, na oboch stranách sa robili chyby. Za stavu 0:1 a 0:40 v druhom sete to nevyzeralo dobre, no Novak opäť dokázal, že sa vie dostať aj z tých najťažších situácií. Zvládol to a podarilo sa mu otočiť zápas vo svoj prospech. S pribúdajúcimi minútami hral stále lepšie a lepšie. Z hetriku máme všetci radosť, je to obrovský úspech," povedal pre TASR Vajda.

Podľa slovenského kouča Djokoviča na tohtoročnom Australian Open pokropil živou vodou víťazný päťsetový osemfinálový duel so Švajčiarom Stanislasom Wawrinkom minulú nedeľu. "Bolo to veľmi dôležité víťazstvo, ktoré Novaka prebudilo k lepšiemu a koncentrovanejšiemu výkonu. Poučil sa, prebral sa a v ďalších zápasoch mohol naplno rozvinúť svoju hru. Najlepšie mu vyšlo semifinále proti Španielovi Davidovi Ferrerovi," dodal Vajda, ktorý nemal príliš veľa času osláviť so svojim zverencom historický hetrik. "Trochu sme oslavovali v šatni, no na nejaké väčšie oslavy nebol čas. Už o pol štvrtej ráno melbournskeho času nám ide lietadlo, takže si musíme rýchlo pobaliť veci a ísť na letisko."
 

Vyberte región